DCSIMG

Plan to build four homes on former pub car park

The former Duke William pub, Chapel Hill, Longridge

The former Duke William pub, Chapel Hill, Longridge

Parishioners in Longridge are being given the chance to comment on a four-property development proposed opposite their church and within the town’s conservation area.

NGJ Holdings Ltd is, through PGB Architectural Services of Knowle Green, planning four terraced houses on the car park of the former Duke William pub.

Over the years, licensees at the pub had allowed its car park to be used by those 
attending services and events at the church. However, the car park is now ‘redundant’ after 
permission was given last 
July for the site of the pub 
itself to be turned into three properties.

The Duke William is noted as having “townscape merit” within the Longridge Conservation Area appraisal document.

The car park site extends to about 900m² and will be sub-divided into plots for four houses with domestic curtilage, parking spaces, refuse and recycling points and cycle storage.

The architects say they have taken into account 
surrounding historical 
properties and that the design for the houses has been carefully considered, not to mirror the area’s older architecture but to enhance it through modern development.

“We will be using traditional
 materials and they will be fit for modern living,” they say.

The houses will also be in keeping with the three new properties proposed for the old pub building, for which the original facade will be retained.

The design of the four houses is planned to reflect local buildings and properties surrounding the site, and not detract from the character
of nearby cottages within the conservation area.

Locally sourced random stone walling will be used, there will be cut stone 
surrounds on all large 
windows and doors, stone quoins on external corners, and cut stone sills and heads to smaller windows.

The roofs will have dark blue slates, render-effect 
decorative chimney stacks, and the properties will be finished off with timber-framed canopies and gallows brackets.

The plans state: “The exposed gable ends will be random sand stone finish at the front and rear of the properties to ensure that, when viewed from any angle, they are as close to the surrounding properties in terms of materials as possible.” 

Access to the cottages will be from new pedestrian openings in the existing random stone wall, while car parking spaces will be entered from the north through decorative wrought-iron and electronically operated gates. 

 

Comments

 
 

Back to the top of the page