DCSIMG

Grand design for ‘new country house’

A CGI image showing how the property in Langley Road would look

A CGI image showing how the property in Langley Road would look

When it comes to grand designs, they don’t come much grander than this new country house proposed for Goosnargh.

From swimming pools and staff quarters to sweeping meadows and classic car collections, members of the Bux family have applied to build a spectacular property at a rural site in Langley Lane.

Plans say Mr Bux, who runs the Voi clothing brand, hopes to contribute to the local economy by continuing the “fine national tradition of English country houses”.

The house is billed by planners as “an outstanding example of contemporary architecture”.

Alban Cassidy, chartered town planner and environmental consultant at Cassidy and Ashton, described the design of the proposed home as “outstanding”.

He said: “It is a privilege to be involved in Preston’s first new country house in nearly a century.

“The design is outstanding and the romantic parkland setting will result in an asset to the local area and Preston as a whole.

“Furthermore the development will require the finest skills from the best of Preston’s construction industry and make a significant contribution to the local economy.”

A planning statement from Cassidy and Ashton, who are agents for the project, sets out the vision for the ambitious development, to be known as Bux House.

It said access would be “via a classic, romantic sweeping drive into and through the woodland belt, taking visitors on a journey through a ‘classic’ English countryside.”

The statement said: “As the drive crosses the stream, it will pass alongside a naturally shaped lake, with the house to be revealed above this large reflecting pool and within a courtyard which will face west.

“The formal driveway will run along the northern side of this space, passing on its left, with the north wing housing a classic car collection.

“The staff quarters and service area will be discreetly positioned at the western end of this wing.”

It adds: “The house entrance will be marked by a stone water source, from which water will flow in a channel around the edge of the water garden.

“It will splash over shallow falls and gaps and over shining textures, meeting water jets in an inventive and lively journey, before cascading into the pool.”

If plans are approved, the home on the 3.6 hectare site will have a series of zones, with reception rooms on the ground floor, leisure facilities on the lower ground floor, bedrooms on the first floor and master suites at second floor level.

The statement says: “A generous staircase from 
the ground floor will lead down one level to the summer suite, which is situated in the south wing and overlooks the lake.

“The staircase will also lead down to the prayer room, which is a sculptural form 
situated on the south east 
corner of the building, facing towards Mecca.”

 

Comments

 
 

Back to the top of the page